ma tot vr 8u30- 16u30
DRG stimulatie bij Complex regionaal pijnsyndroom (CRPS) – “Sudeck”
Het complex regionaal pijnsyndroom is een lokaal pijnsyndroom dat kan ontstaat na een trauma (verstuiking, breuken, crushtrauma) of chirurgie. In uitzonderlijke gevallen kan dit zelfs spontaan ontstaan en dus zonder aanwijsbare oorzaak. De pijn bij CRPS is niet in proportie met het oorspronkelijke trauma en houdt langer aan dan de verwachte duur van een natuurlijk herstelproces.
Diagnose
De diagnose van CRPS berust op het voorkomen van twee of meer van volgende kenmerken (Budapest criteria):
Voorkomen en verloop van CRPS
CRPS komt voor bij circa 26 mensen per 100.000.
CRPS komt vooral voor in dens bezenuwde gebieden zoals de handen en de voeten. Vrouwen hebben meer dan 3 keer zo veel kans op het ontwikkelen van dit pijnsyndroom in vergelijking met mannen. CRPS komt voor in alle leeftijdscategorieën (behalve jonge kinderen) en kent een piek tussen 60 en 70 jaar. CRPS kent een zeer variabel verloop. Over het algemeen kunnen we 3 fasen onderscheiden:
Behandeling
In de beginfase wordt CRPS conservatief benaderd met voornamelijk intensieve kinésitherapie ter voorkomen van de bewegingsbeperking en verstijving van het lidmaat, psychologische ondersteuning en medicatie. Naarmate CRPS langer bestaat kan de aandoening ernstiger worden en tot blijvende invaliderende klachten leiden. Indien het pijnsyndroom niet voldoende afneemt met een conservatief beleid kan DRG-stimulatie een oplossing bieden.
Innovatieve nieuwe behandeling: DRG-stimulatie.
Sinds enkele jaren is er een nieuwe therapie op de markt voor de behandeling van CRPS. In de afgelopen jaren is er veel onderzoek besteed aan het oppuntstellen van deze nieuwe veelbelovende therapie, waardoor het RIZIV sinds 1 januari 2020 onder welbepaalde voorwaarden terugbetaling verleent (zie verder).
Het DRG of 'dorsal root ganglion' is een zenuwknoop die juist naast de wervelzuil gelokaliseerd is. Onderzoek heeft aangetoond dat het DRG een belangrijke sleutelfunctie vervult in de verwerking van pijn bij CRPS-patiënten. Het DRG werkt als het ware als een soort tussenstation tussen de pijnreceptoren en de hersenen. Door het stimuleren van deze zenuwknoop worden de pijnsignalen gedempt en kunnen de symptomen van CRPS verbeteren tot verdwijnen.
Procedure DRG stimulatie
Bij DRG stimulatie worden één of meerdere smalle elektrode ingebracht en rond de desbetreffende zenuwknoop (dorsaal root ganglion = DRG) of –knopen geplaatst via de rug. De procedure duur 60 tot 90 minuten. Op deze elektrode wordt een stimulator aangesloten die de pijnsignalen zal dempen.
Het plaatsen van een DRG-electrode verloopt (volgens de regels van het RIZIV) in 2 fasen :
Gewoonlijk overnachten de patiënten 1 nacht in het ziekenhuis per fase. Soms kan de procedure via dagziekenhuis worden verricht.
OPMERKING : Implantatie van DRG-electroden en zenuwstimulatoren mag (indien U terugbetaling voor deze dure therapie wenst) volgens het RIZIV alleen plaatsvinden in hiervoor erkende gespecialiseerde en erkende multidisciplinaire centra voor de behandeling van chronische pijn. Het RIZIV heeft deze erkenningen verleent sinds 1 januari 2020. Het pijncentrum van Zottegem heeft deze erkenning verkregen zodat U bij ons terecht kan voor bovenstaande behandeling/therapie.
Om terugbetaling via het RIZIV te verkrijgen dient de patiënt eveneens aan een aantal andere voorwaarden te voldoen : zo zal de patiënt psychologisch gescreend worden en geëvalueerd worden door een multidisciplinair team. Ook dient op voorhand een aanvraag ingediend te worden via het nationaal adviesorgaan (NAO).
Bovengenoemde therapie is ook werkzaam voor CRPS klachten in de arm/hand. Jammer genoeg verleent het RIZIV hiervoor geen terugbetaling.
Voor meer informatie kan u terecht in het multidisciplinair pijncentrum van het AZ Sint-Elisabeth Ziekenhuis – Zottegem.
Mogelijke complicaties na implantatie van een DRG electrode :
- Hoofdpijnklachten na plaatsing elektrode door het ontstaan van een duraal lek
- Infectie van wonde of batterij, meningitis (hersenvliesontsteking) : preventief wordt er antibiotica toegediend tijdens de chirurgische ingreep
- Bloeding thv operatiegebied
- Zenuwschade
Raadpleeg steeds onze pijnkliniek bij optreden van koorts, hevige hoofdpijnklachten met nekstijfheid, optredend krachtsverlies in armen en/of benen, zwelling , roodheid of etter t.h.v. uw operatiewonde.
In het geval van infektie dient de patiënt opgenomen te worden, dient de wonde te worden gespoeld en dient intraveneus antibiotica te worden toegediend. In geval van ernstige infektie dient eventueel het aanwezige materiaal verwijderd te worden.
In het geval van uitgesproken bloeding dient ook soms heelkundig te worden ingegrepen.
Pijnkliniek Zottegem
Godveerdegemstraat 69
9620 Zottegem
Tel : 09/364.88.99
Email :