Proefblok ganglion van Impar

Ganglion van Impar


= Dit is het meest caudale (= naar het staartbeen gelegen) ganglion van het sympathisch zenuwstelsel dat gelegen is tegen de binnenzijde van het heiligbeen en dat vaak een rol speelt bij pijn t.h.v. het staartbeen en rond de anusDit ganglion kan verdoofd worden met een lokaal verdovend middel (= proefblok ganglion van het ganglion van Impar) om na te gaan of het ganglion een rol speelt bij de pijnklachten van de patiënt.


Zo de pijnklachten verdwijnen na toediening van het lokaal verdovend middel, kan een corticoïdpreparaat (= ontstekingswerend middel) rond het ganglion ingespoten worden (= therapeutische infiltratie van het ganglion van Impar) of kan het ganglion vernietigd worden door middel van een neurolytische oplossing (phenol of alkohol) (= chemisch neurolytische behandeling van het ganglion van Impar).


Infiltraties van het ganglion van Impar gebeuren onder een korte algemene narcose.Indicaties :


* pijn t.h.v. het staartbeen ('coccygodynie'), het rectum of rond de anusProcedure :


De patiënt moet in buiklig op de behandeltafel gaan liggen. Wanneer de patiënt onder narcose is, zal de arts de naald tot tegen het ganglion van Impar brengen. Hiervoor prikt de arts de naald door het sacro-coccygeaal ligament (= ligament tussen heiligbeen en staartbeen). De arts kontroleert door middel van röntgenstralen en toediening van kontraststof de juiste ligging van de naald voordat het lokaal verdovend middel, het corticoïdpreparaat of de neurolytische oplossing wordt geïnjekteerd.
Mogelijke complicaties :


* blaasfunktiestoornissen


* perforatie van de endeldarm (rectum)


* infektie - abces


* schade aan nabijgelegen strukturen bij chemisch neurolytische behandeling


 Ganglion van Impar

Ganglion van Impar